Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rizična kontracepcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod mladih, zdravih žena normalne tjelesne mase upotreba treće generacije oralnih kontraceptiva povezana je s povišenim razinama CRP-a (C reaktivnog proteina) što potencijalno kod tih žena povećava rizik za nastanak venske tromboembolije i kardiovaskularnih bolesti ,objavljeno je u novom broju časopisa "Obstretics and Gynecology".

Treća generacija oralnih kontraceptiva uvedena je kako bi smanjila neželjene učinke oralnih kontraceptiva, osobito kardiovaskularne bolesti, ali novi dokazi čini se da upućuju na to kako je njihov učinak upravo suprotan! Rizik od venske tromboembolije povećan je u odnosu na prijašnje generacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kontracepcijski atlas Hrvatska u crvenoj zoni, ali i dio Europe: ''Žene nemaju pristup modernoj kontracepciji'' Američki predsjednik Joe Biden Nove podjele u društvu Biden na strani pobornika za pravo na izbor: "Zapamtite moje riječi: Vrhovni sud nakon pobačaja kreće na istospolne brakove"

U svrhu istraživanja mjerene su razine CRP-a, homocisteina i lipida te su uspoređivane njihove vrijednosti kod žena koje uzimanju kontraceptive treće generacije s vrijednostima kod žena koje ne koriste oralne kontraceptive.

Nisu pronađene razlike u razini homocisteina, razine kolesterola su snižene, iako su porasle razine triglicerida kod žena koje su na oralnim kontraceptivima, a razina CRP-a je kod njih porasla.

"Istraživanje je pokazalo da mnoge zdrave mlade žene normalne tjelesne mase koje uzimaju oralne kontraceptive imaju povišene vrijednosti CRP-a visoke osjetljivosti. To znači da imaju povećan rizik oboljeti od kardiovaskularnih bolesti u odnosu prema ženama koje ne uzimaju oralne kontraceptive " iznosi tim istraživača te dodaju: "Budući da je ta pojava asimptomatska u pravilu se ne prepoznaje i ne ispituje."


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene