Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riječi ipak bole

Riječi mogu izazvati psihičku bol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Određene riječi, koje bi trebale smiriti pacijente, mogu kod njih povećati osjećaj boli.

Upozorenja koja bi trebala djelovati smirujuće ili čak spriječiti bol mogu imati potpuno suprotan učinak, javlja Daily Telegraph. Rečenice, koje možemo čuti kod liječnika kao 'ovo bi moglo malo boljeti', zapravo dovode do još veće nelagode. Znanstvenici su došli do zaključka da neke riječi, koje su povezane s boli kao 'mukotrpno' ili 'bolno', potiču dio mozga koji je odgovoran za bol čak i kada ona tijelu u stvarnosti nije ni nanesena.

Pročitajte i ovo Naručivanje kod doktora Imaš pravo, ostvari ga "Pa ne naručujem se na frizuru, trebam liječničku pomoć": Mnogi pacijenti sve nezadovoljniji praksom doktora opće medicine, evo što učiniti Operacija kukova - 5 Na sudu već 10 godina Operacija joj je trebala poboljšati kvalitetu života, a sada je invalid: "Ne mogu si priuštiti ni cipele"

Djeca i odrasli se jednako odazivaju na te riječi. Prema mišljenju znanstvenika sa sveučilišta Jena u Njemačkoj, radi se o evolucijskoj reakciji na moguću bol koju bi mogli doživjeti u budućnosti. Znanstvenici su proučavali i učinak riječi kao što su 'strašan' i 'odvratan'. No, mozak na njih nije isto reagirao kao i na riječi vezane uz bol. Autori istraživanja tvrde da ako 'bolesnici s kroničnim bolestima moraju govoriti o svojoj boli, oni ju na taj način samo pojačavaju.'

Profesor Thomas Weiss, voditelj istraživanja, kaže: 'Dovoljno je zamisliti iglu kako bi se aktivirala bol'. 'Naši rezultati pokazuju da verbalni stimulus može imati veći učinak nego smo to do sada znali', pridodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene