Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Reumatoidni artritis bolest radno-aktivnog stanovništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od reumatoidnog artritisa u Hrvatskoj boluje oko 45.000 osoba, najčešće u radno-aktivnoj dobi od 25 do 50 godina starosti, no zbog raširenog mišljenja da je to bolest starijih osoba zdravstveni sustav zanemaruje mlađe bolesnike, upozorili su predstavnici Udruge za bolje zdravstvo i zdravlje Difrakcija.

Akcija nazvana 'Ponekad cilj opravdava sredstvo', koja je predstavljena na zagrebačkom Cvjetnom trgu, namijenjena je prvenstveno liječnicima koje se želi senzibilizirati na skupinu radno-sposobnih osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Tu bolest obilježavaju bol, oteknuće zglobova, jutarnja ukočenost, zadebljanje zglobova i smanjena pokretljivost, a s vremenom, kod polovice bolesnika u roku 10 godina, bolesnici gube sposobnost obavljanja najosnovnijih aktivnosti poput odijevanja, kuhanja, vožnje automobilom itd.

Koordinator akcije 'Desetljeće kostiju i zglobova' akademik Marko Pećina ističe da su mlađi bolesnici diskriminirani jer su im nedostupni skupi lijekovi, koji bi bili potrebni za manji broj bolesnika.

'To je kratkovidna politika jer bi bolesnici uz korištenje tih lijekova ostali radno aktivni, ne bi morali ići u invalidsku mirovinu i ne bi pali na teret društva. Kad se tako gleda onda su to tzv. skupi lijekovi', smatra Pećina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene