Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rekreativno bavljenje nogometnom zdravije od jogginga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravije je redovito rekreativno igrati nogomet nego redovito trčati, ustvrdili su nedavno danski znanstvenici koji se bave utjecajem sporta na zdravlje.

Jedan od njih, Peter Krustup izvijestio je o "iznenađujućim
rezultatima" jer je ustanovljeno da su osobe koje su dva do tri puta tjedno rekreativno igrale nogomet značajno poboljšale opće zdravstveno stanje od osoba koje su u istom razdoblju redovito trčale.

Pročitajte i ovo Navijači Zanimljiva prijava Dnevnik Nove TV doznao nove detalje o incidentu s ustaškom zastavom na Rujevici Ilustracija Šok u Italiji Dječaka (12) na nogometu udario grom, u teškom je stanju

Kustrup je zajedno s kolegama s Instituta za sportove pri Sveučilištu u Kopenhagenu i liječnicima bolnice Rigshospitalet, proveo tromjesečno istraživanje na dvjema skupinama muškaraca.

Svaku je skupinu činilo 14 muškaraca koji su se bavili nogometom ili trčanjem. Na kraju zadanog razdoblja, nogometaši-rekreativci izgubili su prosječno 3,5 kg masnog tkiva, a mišićna im se masa povećala za 2 kg, dok su joggeri prosječno izgubili 2 kg masnog tkiva, ne ojačavši mišićno tkivo. 'Nogometaši' su profitirali i na drugim područjima kada je riječ o zdravstvenom stanju.

Kustrup je objasnio kako je razlika u tomu što "igrači nogometa brzo i često mijenjaju tempo trčanja, između jogginga i sprintanja". 

Također je kazao kako su joggeri trčanje doživljavali kao neku vrstu obveze, a 'nogometaši' su u utakmicama uživali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene