Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Alergije na hranu mogle bi u potpunosti nestati u roku od deset godina zahvaljujući cjepivu koje bi djelovalo na molekule odgovorne za alergije i učinilo ih bezopasnima, rekao je u petak jedan stručnjak iz tog područja.


Nove tehnike nastale iz genetskih istraživanja sada se testiraju kako bi se ublažili učinci proteina nekih namirnica koji mogu imati fatalne posljedice, rekao je u petak doktor Ronald van Ree sa sveučilišta Amsterdama na Festivalu znanosti u Norwichu.

Vezani članci Grah - 2 S polica se povlači jedna od češćih namirnica: Provjerite imate li ju kod kuće Mandarine, ilustracija Iz Slovenije prijavili hrvatske mandarine zbog prevelike razine pesticida

Nove spoznaje nude dobre prilike za razvoj strategija u tretiranju alergija na hranu, i preventivno i za liječenje, objasnio je.

On drži da bi alergije na hranu mogle nestati u roku do 10 godina zahvaljujući toj tehnici.

Inkriminirane molekule treba učiniti sigurnima kako bi ih mogli tretirati lijekom koji bi djelovao na razini imunološkog sustava, kao što se već poduzima u liječenju astme.

Taj lijek bi se udružio sa sastojcima koji smanjuju upale, koje su često najopasnije u slučaju reakcije.

Gotovo jedna osoba od 70 ima "klasičnu" alergiju na hranu, a najčešće ih izazivaju mlijeko, jaja, pšenica, kikiriki, školjke, riba i soja.

Suprotno od drugih tipova alergija (na pelud, mačje dlake),
desenzibilizacija injekcijama alergena koristi se jako rijetko za iskorjenjivanje alergije na hranu zbog velikih rizika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju