Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Razjašnjen utjecaj unosa kalorija na dugovječnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenici su identificirali gen koji utječe na ranije uočenu vezu između ograničenog unosa kalorija i dužeg trajanja života.

Prethodna istraživanja provedena na nizu životinjskih vrsta su pokazala kako znatno ograničenje unosa kalorija značajno povećava izglede za duži život.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Sada su istraživači sa Salk Institute for Biological Studies kod jedne vrste crva (Caenorhabditis elegans) otkrili gen povezan s ovim neobičnim fenomenom.

Gen po imenu pha-4 je direktno utjecao na dugovječnost kod jedinki u istraživanju, a znanstvenici napominju kako ljudi imaju gene koji su vrlo slični pha-4.

Ti su geni ključni za rast, a u kasnijoj fazi života reguliraju razinu glukagona, hormona zaduženog za održavanje razine glukoze u krvi, posebice u uvjetima smanjenog unosa kalorija.
Istraživači u časopisu Nature dodaju kako bi njihov rad mogao dovesti do razvoja lijekova koji će moći imitirati pozitivne posljedice ograničenog unosa kalorija bez potrebe za pridržavanjem ekstremno restriktivnih režima prehrane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene