Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Raspoznavanje gorkog štiti nas od trovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi toksini su često gorki što je dobra zaštita čovjeka od biljaka s potencijalno opasnim tvarima.

Rezultati nove studije sugeriraju da je čovjek percepciju gorkog okusa razvio tijekom evolucije; gorki okus je odbojan, a toksini su često gorki, pa je tako stvorena zaštita od biljaka s potencijalno opasnim tvarima.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

Otkriveno je da su za osjet gorkog okusa povrća odgovorni neki geni te prirodno prisutni toksini u hrani tj. otkriveno je da receptor za gorko TAS2R38 omogućuje detekciju potencijalno štetnih glukozinolata. 

Pritom su individualne razlike vrlo velike i ovise o genetskom nasljeđu, pa je nekim ispitanicima povrće s glukozinolatima bilo 60 % gorče nego onima s nedovoljno TAS2R38 receptora.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene