Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roditelji bi trebali dopustiti djeci da se slobodno penju po drveću i igraju na otvorenom i ne smiju strahovati od modrica i brazgotina.


Vitalne "životne lekcije" djeca uče kada se izlažu opasnostima dok se igraju u prirodnom okruženju, a ozljede koje pritom zadobiju samo su dio odrastanja, stoji u izvješću britanskog Kraljevskog društvo za sprečavanje nesreća (RoSPA).

Vezani članci Drvo i električni vod (Foto: Screenshot/YouTube) Električni vod proizveo ''gorući grm'', postoji dobar razlog zbog kojeg treba rezati stabla Pridoda (Foto: brightside.me) - 21 Drveće ne mari za ljudske planove, uspije se ugodno smjestiti u svaki prostor

Takva poruka znanstvenika slijedila je nakon što je Britansko društvo za djecu objavilo rezultate istraživanja koje otkriva da roditelji ne dopuštaju djecu samostalnu igru na otvorenom, zato jer strahuju za sigurnost djece.

Oko 43 posto roditelja obuhvaćenih ispitivanjem misli da se djeca mlađa od 14 godina ne smiju igrati bez nadzora jer bi se mogla ozlijediti ili postati plijenom pedofila koji vrebaju. Istraživanje napominje da je to stajalište razumljivo, ali da ono ipak utječe na razvoj djeteta.

"Moramo se zapitati je li bolje za dijete da padne s drveta i slomi zapešće ili da to zapešće ozlijedi igrajući do iznemoglosti video-igrice", objavilo je društvo RoSPA.

"Roditelji i djeca ne smiju se dati zaplašiti igranjem na otvorenom", rekao je Peter Cornall iz RoSPA-e.

"Kada djeca provode vrijeme na otvorenom, kad se zablate, smoče, kad ih oprži kopriva, ona nauče važne lekcije: znaju što ih može ozlijediti, na čemu se mogu poskliznuti i s čega mogu pasti", smatra RoSPA.