Obavijesti Video Pretražite Navigacija

PTSP smanjuje osjet bola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) imaju smanjenu osjetljivost na bol, tvrde nizozemski znanstvenici.

Praćenjem 24 ispitanika koji su zamoljeni da u ruci drže vrele predmete je utvrđeno da osobe koje pate od PTSP-a mogu podnijeti znatno viši stupanj bola.

Pročitajte i ovo Požar na Braču podmetnut: Ilustracija - 5 Čeka se kraj istrage Svi detalji požara na Braču: Puno teorija - od rušenja cijene nekretnine do bačenog opuška Menstruacija PITANJE RAVNOPRAVNOSTI Presedan na pomolu: Prijedlog o bolovanju zbog bolnih menstruacija izazvao žustru polemiku

Nakon skeniranja mozga osoba koje su sudjelovale u eksperimentu pokazalo se kako je kod osoba s PTSP-om prisutna smanjena aktivnost u dijelovima mozga koji su zaduženi za prenošenje signala bola.

Studija je provedena funkcionalnom magnetskom rezonancom u Središnjoj vojnoj bolnici u Utrechtu uz sudjelovanje znanstvenika s Instituta Rudolf Magnus, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Archives of General Psychiatry.

Iako su ranija istraživanja pokazala kako kod osoba s PTSP-om može doći do promjena u strukturi nekih dijelova mozga, nizozemski znanstvenici nisu uspjeli utvrditi uzrok drugačije regulacije osjeta bola.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene