Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osobe koje pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) imaju smanjenu osjetljivost na bol, tvrde nizozemski znanstvenici.


Praćenjem 24 ispitanika koji su zamoljeni da u ruci drže vrele predmete je utvrđeno da osobe koje pate od PTSP-a mogu podnijeti znatno viši stupanj bola.

Vezani članci Kanader, ilustracija Gori gusta borova šuma kod Bola na Braču, vatru gase i kanaderi. Zbog požara isključen i dalekovod Olivia Newton-John (Foto: Screenshot) Ne gubi nadu, no liječnici nisu optimistični: Teško bolesna glumica priznala kako plače od bolova

Nakon skeniranja mozga osoba koje su sudjelovale u eksperimentu pokazalo se kako je kod osoba s PTSP-om prisutna smanjena aktivnost u dijelovima mozga koji su zaduženi za prenošenje signala bola.

Studija je provedena funkcionalnom magnetskom rezonancom u Središnjoj vojnoj bolnici u Utrechtu uz sudjelovanje znanstvenika s Instituta Rudolf Magnus, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Archives of General Psychiatry.

Iako su ranija istraživanja pokazala kako kod osoba s PTSP-om može doći do promjena u strukturi nekih dijelova mozga, nizozemski znanstvenici nisu uspjeli utvrditi uzrok drugačije regulacije osjeta bola.