Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Psihoterapija i sve njezine prednosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Depresiju zovu kugom 21. stoljeća, a njezin okidač je stres. Utječe na međuljudske odnose, ali i seksualni život.

Odlazak na psihoterapiju kod nas se još uvijek doživljava kao nešto sramotno, a zapravo vam može pomoći poboljšati kvalitetu života. Kako, doznali smo na konferenciji psihoterapeuta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Učinkovitije nego licem u lice Depresija se bolje liječi putem telefona! Slika nije dostupna 'Posebni' psihoterapeuti Liječenje seksom?

Kako se nositi sa stresnim situacijama? Suela Ibrahim Kadić je do rješenja došla psihoterapijom. 'Biti ljubazna, pristojna, ali ipak znati sačuvati sebe. Ne dopustiti drugima da se ponašaju onako kako nije u redu', priča Suela. 'Odrede se određeni ciljevi - što bi vi htjeli, kako bi željeli da vaš život izgleda kada taj problem riješi', ističe Dragica Barbarić, kognitivno-bihevioralna terapeutkinja.

Terapeut zatim s vama radi na učenju određenih komunikacijskih vještina koje će vam u tome pomoći. Jedna trećina žena i jedna četvrtina muškaraca ima neke seksualne smetnje u nekom trenutku svog života. Problemi u krevetu često su u izravnoj vezi s problemima u međuljudskim odnosima. 'Ne znaju komunicirati, ne slušaju se, ne znaju što sa svojim očekivanjima, pa onda ne izražavaju očekivanja pa onda ta neizražavanja očekivanja koja nisu ispunjena postaju izvor novih frustracija', ističe Nataša Barolin Belić.

Geštalt terapija, Kognitivno bihevioralna, realitetna terapija, psihodrama, imago terapija, izbora je mnogo. 'Klijent kada ima potrebu za psihoterapijom kad se odluči krenuti važno je da se informira za što je određeni psihoterapijski modalitet dobar i na koji način funkcionira i radi', kaže Velimir Dugandžić, predsjednik društva Geš integrativnih psihoterapeuta Hrvatske.

Za odlazak na psihoterapiju treba novca, no više od cijena ljudi se boje osude društva. 'Mislim da mi može samo pomoći u osobnom rastu i razvoju', zaključila je Suela. Na zapadu je odlazak psihoterapeutu postao normalan baš kao i odlazak zubaru. To je nešto što treba prakticirati bez srama je ima za cilj ono najvrjednije, poboljšanje kvalitete života.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene