Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljstvo zbog izmjena u terapiji

Prosvjed saveza društava multiple skleroze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez društava multiple skleroze prosvjeduje zbog mogućih izmjena u terapiji oboljelih kojima bi se terapija svake godine mogla mijenjati ovisno visini cijene pojedinog lijeka, što znači da bi bolesnici morati koristiti istu terapiju, odnosno lijek najniže cijene.

U povodu sutrašnjeg otvaranja ponuda pristiglih u HZZO na natječaj za nabavu posebno skupih lijekova za 2009. godinu, Savez u priopćenju izražava ogorčenje takvim postupcima Ministarstva zdravstva i HZZO-a, jer smatra da je riječ o pogrešnim mjerama štednje na uštrb najtežih bolesnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sutra je nacionalni Dan oboljelih od multiple skleroze Slika nije dostupna Estrogen - nova nada u liječenju multiple skleroze

To se posebno odnosi na interferone, lijekove koji su od velike pomoći pri kroničnom liječenju multiple skleroze.

Savez upozorava da u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje 3.200 ljudi te da se samo njih 350 (11 posto) liječi interferonima, a radi se o kroničnoj bolesti koja, ako se ne liječi, kod 50 posto bolesnika za 15 godina dovodi do invalidnosti.

Provode se mjere na uštrb najtežih bolesnika, stoji u priopćenju Savezu Na hrvatskom tržištu prisutna su tri interferona od kojih se svaki primjenjuje na različit način, u različitim dozama, sa različitim mogućim nuspojavama ovisno o bolesniku, a koji pati od multiple skleroze, a plan Ministarstva je uštedjeti izmjenom terapije, premda su te terapije kod bolesnika već iznimno dobro regulirane.

Kako se radi o skupim terapijama, bolesnici kojima će biti potreban drugi lijek (zbog neučinkovitosti ili nuspojava najjeftinijeg lijeka) neće ga moći dobiti na trošak zdravstvenog osiguranja, pa će ostati bez odgovarajuće terapije. To pak znači da će njihova bolest još brže uznapredovati, upozorava se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene