Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proširene indikacije za upotrebu cjepiva Gardasil

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Agencija za hranu i lijekove i Europska agenciji za ocjenu medicinskih proizvoda odobrile su korištenje cjepiva Gardasil i za sprečavanje raka stidnice i rodnice, koje uzrokuju tipovi virusa HPV-a 16 i 18 u djevojčica i djevojaka u dobi od 9 do 26 godina, priopćila je farmaceutska tvrtka Merck.

Cjepivo Gardasil, koje se dosad koristilo protiv HPV-a tipa 6, 11, 16 i 18 koji uzrokuju rak vrata maternice i genitalne bradavice, koristi se u Hrvatskoj od kraja 2007.

Pročitajte i ovo Ilustracija ipak su rijetke Otkrivene dvije nove nuspojave cjepiva protiv korone: Pregledali kartone čak 99 milijuna ljudi, ovo su rezultati Ilustracija Sprječavanje zaraze Novo upozorenje zdravstvene organizacije: Četiri cjepiva koja trebate primiti ove godine

Odobrenje kojim su proširene indikacije cjepiva temelji se na podacima triju kliničkih ispitivanja, koja su kroz tri godine provedena na 15.000 ispitanika.

Studije su pokazale da četverovalentno cjepivo Gardasil u 100 posto slučajeva sprečava nastanak teških prekanceroza stidnice i rodnice uzrokovanih HPV tipovima 16 i 18.

U Europi se godišnje dijagnosticira oko 30.000 prekanceroznih lezija stidnice i rodnice, a u Hrvatskoj godišnje oko 70 žena oboli od raka stidnice i rodnice.

U posljednih tridesetak godina za 20 posto se povećala učestalost karcinoma stidnice u žena do 50 godina starosti, a gotovo su svi uzrokovani nekim onkogenim tipom HPV-a.

Procjenjuje se da su HPV tipovi 16 i 18 odgovorni za 40 do 50 posto slučajeva raka stidnice, te 70 posto slučajeva raka rodnice.

Cijepljenje Gardasilom provodi se u više od 105 država u svijetu. Na hrvatskom je tržištu od kraja rujna prisutno i cjepivo protiv HPV-a Cervarix, farmaceutske tvrtke GlaxoSmithKline.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene