Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno može govoriti

Progovorila nakon 10 godina zbog transplantacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahvaljujući rijetkoj i složenoj operaciji grkljana 52-godišnjakinja iz Kalifornije nakon 10 godina opet može govoriti.

Brenda Jensen je izgubila glas 1999. godine kada su joj, izvlačeći cijev za zrak tijekom jednog zahvata, paralizirali vokalne akorde. Od tada je govorila uz pomoć elektroničkog uređaja zbog kojeg je zvučala poput robota.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera Joe Biden 'Radi što god želiš' Biden napao Trumpa u govoru o stanju unije: "To je opasno"

Jensen je, u listopadu prošle godine, podvrgnuta operaciji koja je trajala 18 sati, a prve riječi je izgovorila 13 dana nakon zahvata, prenosi Reuters.

Liječnici su rekli kako je ona bila idealna kandidatkinja za operaciju jer je nakon transplantacije bubrega i gušterače 2006. već bila pod lijekovima protiv odbacivanja organa. Transplantacije grkljana se rijetko rade zbog složenosti operacije i isprepletenosti živaca. Uz ovu jedina takva operacija zabilježena je u Clevelandu 1998. godine.

Jensen je u bolnici provela četiri tjedna. Kada je počela izgovarati prve riječi glas joj je još bio kreštav, ali se od tada uz rehabilitaciju poboljšao. U operaciji je sudjelovalo dvadesetak liječnika i medicinskih sestara, a transplantirani grkljan je dobila od osobe poginule u prometnoj nesreći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene