Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnovija studija

Prije operacije svakako pitajte kirurga što je jučer pio!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako idete pod nož, možda biste ipak želje svog kirurga priupitati je li i što pio večer prije. Naime, nova je studija pokazala da su kirurzi više skloni pogrešci ako su noć prije pili, pa čak i ako u njihovoj krvi više nema ni traga alkoholu.

Prvi eksperiment

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija

Znanstvenici s Yalea priredili su večeru za osam vrhunskih kirurga i rekli im neka piju alkohol sve dok ne osjete da su već prilično opijeni. Drugi dan liječnici su zamoljeni da naprave nekoliko simuliranih operacija putem virtualnog programa koji se inače koristi pri obuci za laparoskopsku kirurgiju.

Rezultat - kirurzi su napravili puno više pogrešaka tijekom 'operacije' nego prethodni dan kada večer prije nisu pili. Bili su i manje učinkoviti i manje sigurni u sebe.

Drugi eksperiment

Na drugoj večeri bila je grupa kirurga pripravnika i grupa kirurga koja ih inače nadzire, s time da ovi drugi nisu pili alkohol. Rezulati su bili identični onima prethodnog dana što se tiče kirurga pripravnika, a ovi drugi su posao odradili vrhunski.

'Većina pacijenata će se složiti da je kirurg s blago mutnim ili crvenkastim očila - 'loša vijest'. No, nejasno je bi li pogreške koje su kirurzi činili tijekom eksperimenta u stvarnom životu, tj. u pravoj operacijskoj sali', kazala je kirurginja Emily Boyle, autorica studije i znanstvenica na Royal Collegeu u Dublinu. 'Ipak, rezultati su dovoljno zabrinjavajući da smo ja i moji kolege kirurzima preporučili da apstiniraju što se tiče alkohola večer uoči operacije', dodala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene