Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pretjerana konzumacija alkohola šteti srcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe koje u mladoj životnoj dobi pretjerano konzumiraju alkohol kasnije imaju veće izglede za bolesti srca i moždani udar.

Prateći 2800 ispitanika američki znanstvenici s Pacific Institute for Research and Evaluation su utvrdili da osobe koje su u adolescentskoj i ranoj odrasloj dobi konzumirale velike količine alkoholnih pića imaju za trećinu veće izglede za razvoj metaboličkog sindroma, skupine faktora rizika povezanih s bolestima srca, moždanim udarom i dijabetesom.

Pročitajte i ovo Policija Uhićen je Vozio pijan pa odbio test na droge: Pokušao pobjeći policiji, a kad su ga uhvatili, krenuo je šou Prometna policija Najavili akcije Policija će pojačano kontrolirati vozače: Idući tjedan posebno će provjeravati ove stvari

Metabolički sindrom karakteriziraju nakupljanje masnog tkiva u području struka, povišeni krvni tlak, snižena razina tzv. dobrog kolesterola u krvi (HDL), te povišena razina šećera i triglicerida u krvi.

Istraživači napominju kako umjerena konzumacija alkohola podiže razinu dobrog kolesterola te zbog toga ima pozitivan utjecaj na zdravlje srca.

Po njihovim riječima, ključno je to što pretjerana konzumacija alkohola uzrokuje oksidativni stres u organizmu, odnosno oštećenja stanica povezana s razvojem kardiovaskularnih i drugih bolesti.

Također, alkohol sadrži 7 kalorija po gramu (primjerice ugljikohidrati i proteini imaju samo 4 kalorije po gramu) što u kombinaciji sa stimulacijom apetita prouzročenom alkoholom povećava izglede za skupljanje suvišnih kilograma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene