Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje provedeno u SAD potvrđuje da prehrana može imati ključnu ulogu u snižavanju krvnog tlaka i prevenciji srčanog i moždanog udara.


Prateći više od 88000 zdravih žena u razdoblju od 24 godine znanstvenici sa Simmons Collegea su utvrdili da je visoki unos voća, povrća, nemasnog mlijeka i proteina biljnog porijekla povezan s 24% manjim izgledima za srčani udar te 18% manjim rizikom za moždani udar.

Vezani članci Slika nije dostupna Smanjenje pušenja ne smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara Slika nije dostupna Ultrazvuk može otkriti začepljene vratne arterije i spriječiti srčane i moždane udare

Istraživači u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine napominju kako se u SAD kardiovaskularne bolesti javljaju kod 40% žena starijih od 50 godina.

Po njihovom mišljenju, riječ je o dosad najuvjerljivijim dokazima da prehrana može imati dugotrajan pozitivan učinak na zdravlje srca.

Unatoč tome što su u studiji sudjelovale samo žene znanstvenici kažu kako su rezultati primjenjivi na oba spola.


Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju