Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Redovito usisavanje i brisanje prašine općenito se smatra normalnim, ali često je zanemareno kad je u pitanju unutrašnjost automobila, a ondje presvlake i sagovi skupljaju prašinu i milijune spora i grinja koje izazivaju alergijsku reakciju.


"Grinje u autima važan su faktor kad se analiziraju uzroci alergija", kaže Joerg-Thomas Franz, alergolog iz njemačkoga grada Paderborna.

Vezani članci Vlak naletio na vozilo u blizini Vodnjana 06 Objavljeni detalji naleta vlaka na auto u Vodnjanu: Vozač se nije zaustavio na znak Stop i nije bio vezan Vili Beroš HLK odgovorio na prozivke ministra Beroša: "Sve javne osobe, a poglavito visoki državni dužnosnici trebaju znati primiti kritiku"

Ekolog Andreas Winkens kaže da je u autima pronađena visoka koncentracija alergena. Riječ je o studiji provedenoj u njemačkome gardu Moenchengladbachu, a do sličnih su zaključaka došle i studije u Sjedinjenim Državama i Brazilu.

Winkens naglašava da je auto idealan za grinje. Presvlake su vlažne i tople i ta mala stvorenja ondje jedu oljuštene odumrle komadiće ljudske kože.

Izlučevine grinja pravi su alergeni i izazivaju simptome poput
pečenja u očima, nosu i grlu, kaže Anja Schwalfenberg iz njemačke udruge astmatičara (DAAB). Postojeći problemi u dišnom sustavu pogoršavaju se i u ekstremnim slučajevima izazivaju i astmu.

Vozači ne mogu spriječiti grinje. "Nasele se u roku od nekoliko mjeseci", kaže Schwalfenberg. One ondje nađu idealno okružje jer tijelo grije i vlaži automobilsko sjedalo.

Zaštitne presvlake kojima astmatičari prekrivaju madrace, ne mogu se nabaviti za automobilska sjedala.