Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Povećana stopa preživljavanja kod starijih dijabetičara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stopa preživljavanja kod starijih pacijenata koji su odnedavno na dijalizi, jer im je u starijoj životnoj dobi dijagnosticiran dijabetes, znatno je povećana u razdoblju od 1990. do 1999., unatoč drugim bolestima od kojih boluju.

"Zamijetili smo značajno povećanje broja osoba starijih od 65 godina koji su odnedavno na dijalizi, što znači da im je nedavno dijagnosticiran dijabetes. izvijestili su kanadski znanstvenici u stručnom časopisu Canadian Medical Association Journal. 

Pročitajte i ovo Umirovljenik, ilustracija Projekt u iznosu od 29 milijuna kuna Odlična vijest: Država planira graditi centre za starije osobe, uveli bi se neki moderniji modeli rada Slika nije dostupna IZVJEŠĆE EUROSTATA Hrvatska dio pozitivnog trenda u EU-u: Po ovome smo tik uz Finsku

No, unatoč tomu stopa preživljavanja kod tih pacijenata znatno je veća, što je dobra informacija", rekla je dr. Sarbjit Vanita Jassal sa Sveučilišta Health Network u Torontu koja je s kolegama provela istraživanje, dodajući kako je situacija slična i u drugim razvijenim zemljama svijeta.

Dr. Jassal i kolege analizirali su podatke dobivene nakon praćenja stanja kod 14.512 pacijenata starijih od 65 godina koji su dijalizu počeli u razdoblju između 1990. i 1999. Tijekom spomenutog razdoblja ustvrđeno je produljenje životnog vijeka za pet godina kod pacijenata u dobi od 65 do 74 u postotku od 25,8 posto do 33,5 posto, a kod pacijenata starijih od 74 godine taj je postotak iznosio između 14, 2 posto i 20, 3 posto.

"Možemo zaključiti da početak dijalize kod pacijenata u starijoj
životnoj dobi nije uzaludan posao, naprotiv, dovodi do produljenjaživotnog vijeka", rekla je dr Jassa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene