Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poslijepodnevni drijemež dobar za srce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redovito poslijepodnevno drijemanje dobro je za srce, potvrdili su znanstvenici.

Šestogodišnja studija koja je obuhvatila gotovo 24.000 Grka pokazala je da su oni koji su oko podneva redovito drijemali smanjili rizik da će umrijeti od srčanih bolesti za više od trećine.

Pročitajte i ovo Ilustracija u južnom Tirolu Užas na odmoru! Djevojčica otišla u šetnju pa za njom pokrenuta potraga, pas pronašao tijelo Skijanje za početnike: Evo kako odabrati najbolje skije, koje osnove trebate znati i na kojim je ski stazama najbolje krenuti udarni skijaški tjedan Na skijanje će više Hrvata nego lani, za to će morati dublje posegnuti u džep

Oni koji su imali tu naviku najmanje tri puta tjedno po najmanje pola sata imali su 37 posto manji rizik da će umrijeti od bolesti srca od onih koji to nisu činili.

Taj odnos bio je čak izraženiji kod zaposlenih muškaraca nego kod nezaposlenih, jer su se oni koji su se odmarali na taj način rješavali nakupljenog stresa koji je loš za srce, objavili su znanstvenici Medicinskog fakulteta Atenskog sveučilišta.

Isti zaključak nije donesen za zaposlene žene jer nisu sudjelovale u studiji u većem broju.

Ljudi koji samo povremeno drijemaju također imaju manju vjerojatnost da će umrijeti od srčanih problema od kojih koji to uopće ne čine, premda znanstvenici tvrde da je taj postotak neznatan.

"Ovo je važno otkriće jer je navika poslijepodnevne sieste uobičajena u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Mediteran i Središnju Ameriku", zaključuje vođa studije Androniki Naska u časopisu Arhivi interne medicine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene