Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljaci su u 2007. popili alkohola više nego ikad prije, a posebno je porasla potrošnja pića s velikim postotkom alkohola, pokazali su rezultati istraživanja.


Potrošnja pića s velikim postotkom alkohola porasla je za 15 posto, utvrđeno je istraživanjem što ga je provela jedna tvrtka za istraživanje tržišta.

Vezani članci Zabava ih prizemljila (Foto: klyker.com) Što će im treća žica kad imaju alkohol: Znaju kako se uzemljiiti i bez obrtničke škole Slika nije dostupna Partijali na Zrću, pa autodizalicom provalili u skladište pića

Ukupno je u Poljskoj 2007. na alkoholna pića potrošeno oko šest milijardi eura, što je oko deset posto više nego u godini ranije. 

Posebice je omiljena votka, čija potrošnja raste već sedam godina, a od 2001. konzumacija toga pića porasla je za 50 posto. 

Stručnjaci smatraju da je uzrok sve veće potrošnje alkohola u prvom redu u rastu plaća, ali upozoravaju da se do alkohola u međuvremenu sve lakše dolazi.

Više od polovice trgovina živežnim namirnicama, točnije njih 56 posto, imaju dozvolu za prodaju pića s visokim postotkom alkohola. Prije godinu dana njihov je udio bio 44 posto. 

Analitičari smatraju zabrinjavajućim da sve više mladih i žena poseže za alkoholom.

"Ako se ne počnemo učinkovito boriti protiv alkoholizma, uskoro ćemo se naći među prvima u EU", izjavio je Krzystztof Bezozka, predsjednik državne agencije za borbu protiv alkohola (PARPA).

U državnom proračunu 2007. bilo je za borbu protiv alkoholizma predviđeno 80 milijuna zlota, ali je potrošeno samo 35 milijuna. Istodobno je država ubrala više od milijardu zlota poreza na alkohol.