Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poljaci sve više piju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljaci su u 2007. popili alkohola više nego ikad prije, a posebno je porasla potrošnja pića s velikim postotkom alkohola, pokazali su rezultati istraživanja.

Potrošnja pića s velikim postotkom alkohola porasla je za 15 posto, utvrđeno je istraživanjem što ga je provela jedna tvrtka za istraživanje tržišta.

Pročitajte i ovo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti! Policija Uhićen je Vozio pijan pa odbio test na droge: Pokušao pobjeći policiji, a kad su ga uhvatili, krenuo je šou

Ukupno je u Poljskoj 2007. na alkoholna pića potrošeno oko šest milijardi eura, što je oko deset posto više nego u godini ranije. 

Posebice je omiljena votka, čija potrošnja raste već sedam godina, a od 2001. konzumacija toga pića porasla je za 50 posto. 

Stručnjaci smatraju da je uzrok sve veće potrošnje alkohola u prvom redu u rastu plaća, ali upozoravaju da se do alkohola u međuvremenu sve lakše dolazi.

Više od polovice trgovina živežnim namirnicama, točnije njih 56 posto, imaju dozvolu za prodaju pića s visokim postotkom alkohola. Prije godinu dana njihov je udio bio 44 posto. 

Analitičari smatraju zabrinjavajućim da sve više mladih i žena poseže za alkoholom.

"Ako se ne počnemo učinkovito boriti protiv alkoholizma, uskoro ćemo se naći među prvima u EU", izjavio je Krzystztof Bezozka, predsjednik državne agencije za borbu protiv alkohola (PARPA).

U državnom proračunu 2007. bilo je za borbu protiv alkoholizma predviđeno 80 milijuna zlota, ali je potrošeno samo 35 milijuna. Istodobno je država ubrala više od milijardu zlota poreza na alkohol.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene