Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdrava hrana

Političari ušutkali 9-godišnjakinju koja je željela zdravu hranu u školi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Never seconds'-blog je koji je pokrenula 9-godišnja Martha Payne iz Zapadne Škotske, koja je opisivala neprivlačna i nezdrava jela koja se serviraju u njenoj školi.

Martha Payne, čija je majka liječnica i otac koji ima malu farmu, započela je s bloganjem početkom svibnja. U kratkom vremenu, od nekoliko tjedana privukla je oko 2 milijuna posjetitelja.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u: Spominju i stijene i žene Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

O njenom blogu izvještavali su brojni nutricionistički blogeri kao i poznati svjetski časopisi. Dobila je potporu poznatog svjetskog kuhara Jamiea Olivera koji je u svojoj emisiji 'Jamie's School Dinners' pozdravio reformu školske hrane.

>> Opasne posljedice dječjeg prejedanja

Uskoro je Martha najavila zatvaranje svog bloga jer su joj zabranili donošenje kamere u školu. 'Jutros me profesor matematike pozvao u svoj ured. Rekao mi je da ne smijem više slikati školski ručak, zbog naslovnica u novinama. Ja pišem blog, a ne novine, tužna sam jer neću više moći slikati. Nedostajat će mi dijeljenje slika s Vama.', napisala je Martha na svom blogu.

Uskoro se oglasio i njen otac Dave, koji je je u njenom postu objavio:  'Vegetarijanski tata, Dave ovdje. Smatram da je bitno da napišem nekoliko riječi na sve ovo. Marthina škola je od početka bila sjajna i podržavala je blog od samog početka, zbog toga im se želim zahvaliti. Sam sam kontaktirao Argyll i Bute Vijeće kada sam od Marthe doznao za sve ovo, rekli su mi je da zabrana slikanja u nadležnosti škole.'

>> Žalosno: Turisti u Hrvatskoj jedu - uvoznu hranu!

Ovdje je riječ o djevojčici koja je imala dovoljno hrabrosti pisati o školskoj hrani, utjecala je na promjenu načina ishrane u vlastitom okrugu u roku od dva tjedna- uprava škole omogućila je djeci 'neograničene količine salate, voća i kruha'. Sada se čini da je to bila određena vrsta politike, dok je netko od nadređenih to dopuštao.Osim toga stupila je u kontakt s djecom diljem svijet: iz Njemačke, Japana, Finske, Illinoisa, Španjolske, države Washington, škole u Atlanti. Sa svima njima dijelila je slike školskog ručka koji im je taj dan bio na raspolaganju.

U svom devetnaestom postu, kada je shvatila da je dobila dovoljno pozornosti odlučila je to usmjeriti na nešto drugo mnogo korisnije. Svoje čitatelje zamolila je da doniraju nešto zakladi 'Mary's Meals', koja osigurava sredstva za hranu u školama u Africi. Prva je započela s donacijama, slanjem 50 funti, koje je dobila od časopisa koji je objavio njene fotografije. Do danas, prema zapisima njenog oca donirala je 2000 funti.

>> Evo kako se pametno hraniti na poslu!

Teško je pridobiti djecu da budu oduševljeni zdravom hranom- da ne preferiraju loše stvari, da ne ispuštaju dobre stvari, da ne budu mala čudovišta koja se prenemagaju kada je piletina na jelovniku. Apsurdno je da u onim trenutcima kada dijete postane kreativno i znatiželjno, te pritom pridobije i djecu diljem svijeta, i svi postanu uzbuđeni radi toga, njen rad se zabrani jer vrijeđa vlast.

To su Vlasti koje su rekle 9-godišnjakinji da širi 'loš izbor' hrane koja se služi u školi, bez preuzimanja odgovornosti za ono što nude na školskim jelovnicima.

Usprkos brojnoj potpori koju je Martha dobila i brojnim kritikama upućenim Argyll i Bute Vijeću, oni svoju odluku nisu promijenili.

'Svi moraju prihvatiti činjenicu da ne postoji apsolutno nikakav razlog za napadanje našeg uslužnog osoblja te širenje netočnih i uvredljivih navoda, kao što smo jučer vidjeli u novinama, što je dodatno rasplamsalo situaciju. To naravno nije kriv blog, ali jest novina.', izjavio je Roddy McCuish, ravnatelj Vijeća. 'Pronaći ćemo jedinstven način da se i dalje osigura pružanje zdravih i atraktivnih školskih obroka.'

I na našem blog.hr-u možete naći čitav niz angažiranih blogova. Ako se i kod nas pojavi neka 'Martha' može biti siguran da ćemo njegov problem pronijeti u javnost i dati mu svesrdnu podršku.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene