Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podupire se uzimanje vitamina u trudnoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca čije su majke u trudnoći uzimale multivitaminske nadomjestke i folnu kiselinu imaju dvostruko manje izglede za obolijevanje od najčešćih oblika raka.

Rezultati kanadskih znanstvenika iz Hospital for Sick Children u Torontu se temelje na analizi 7 ranije provedenih međunarodnih studija u kojima su sudjelovale tisuće djece.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

Najveće smanjenje rizika je zabilježeno glede neuroblastoma (raka perifernog živčanog sustava), leukemije i tumora na mozgu. Pišući u stručnom časopisu Clinical Pharmacology and Therapeutics istraživači dodaju kako je već poznato da uzimanje folne kiseline (koja spada u B-kompleks vitamina) može za 80% smanjiti rizik od deformacija kičme kod beba.

Folna kiselina je inače najprisutnija u zelenom povrću, grahoricama i agrumima.

Važnost folne kiseline se očituje kroz njen utjecaj na mehanizam zadužen za popravke DNK bez kojeg rastu izgledi za razvoj tumora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene