Obavijesti Video Pretražite Navigacija
44-godišnjoj Osječanki

Po prvi put u Hrvatskoj iz oka uklonjen tumor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za vrijeme rizične operacije, pacijentici je tlak snižen na za život graničnu razinu.

Zbog iznenadnih smetnji vida, 44-godišnja Osječanka otišla je na pregled u privatnu oftalmološku ambulantu. Liječnik ju je odmah uputio specijalistima u osječku bolnicu. Dijagnoziran joj je melanom u oku. Tumor veličine 16 puta 10 milimetara zauzimao je veliki dio unutrašnjosti oka kojemu je promjer 22 milimetara, javlja Večernji list. Prvi alarm je upalilo desno, zdravo oko prije dva i pol mjeseca. Melanom u oku je među rijetkima i najzloćudnijim tumorima.

Pročitajte i ovo Provjereno: djevojka Barbara - 1 Ministar udario kontru "Ne mogu, ne mogu, teško mi je": Teška bolest potpuno im je promijenila život, a država ih je stavila pred nemoguć izbor Slika nije dostupna Star je oko 130 000 godina! NAJSTARIJI ljudski tumor na svijetu pronađen u Hrvatskoj!

Pacijentica je nakon dijagnoze hitno poslana u KB Sveti Duh u Zagrebu. U prvoj fazi liječenja obavljeno je zračenje tumora postupkom brahiterapije. Doktor Nenad Vukojević na Rebru pacijentici je ugradio radiokativnu pločicu na oko, na mjesto gdje leži tumor. Pločica je osam dana zračila tumor. No, to nije bilo dovoljno. Mjesec dana kasnije obavljen je operacijski zahvat kojim je prvi put u hrvatskoj medicini kirurški uklonjen tumor iz oka.

'Operacija endoresekcija melanoma žilnice izvedena je tehnikom pars plana vitrektomija. Trebalo ju je pomno isplanirati jer je dodatni zahtjev u tako opsežnom i posebnom zahvatu i to da se pacijent za vrijeme operacije, koja je trajala pet sati, mora dovesti i održavati u stanju izrazito sniženoga krvnoga tlaka, za života gotovo graničnoga. Žilnica gdje se tumor nalazio puna je krvnih žila i velika je opasnost od eksplozivnog krvarenja', rekao je njezin liječnik, kirurg dr. Borna Šarić.

Hrvatski pacijenti s tumorom oka, koji su trebali kirurško liječenje, desetljećima su se liječili u inozemstvu, najčešće u Essenu i Berlinu, što državu košta oko 20,000 eura po pacijentu. 'Zahvaljujući dostignutim tehničkim standardima i educiranim kadrovima, odlučili smo ovu mladu ženu liječiti u Hrvatskoj, čime je postala naša prva pacijentica s melanomom u oku koja je podvrgnuta vrlo složenoj i iznimno osjetljivoj operaciji. Inače, ovakve se operacije rade u malom broju zemalja na europskoj razini, samo u četiri-pet centara. Suradnjom dviju bolnica, dviju liječničkih ekipa, one iz Svetoga Duha i KBC-a Rebra, pacijentici je spašeno oko, a desetak dana nakon operacije ima i naznake vida', dodaje doktor Šarić, koji se dvadesetak godina bavi tumorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene