Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucijau medicini

Prvi put operacijom izliječili ženu od depresije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medicinska sestra iz Velike Britanije godinama je patila od duboke depresije i postala je prva osoba kojoj je bolest izliječena operacijom.

Više od desetljeća 62-godišnja Sheila Cook patila je od poremećaja koji ju je dovodio na rub samoubojstva te u nekim fazama nije bila sposobna ni odjenuti se. Morala je dati otkaz na poslu, kao i njen muž koji joj je postao skrbnik.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera

>> Kako se nositi s depresijom?

No, zahvaljujući pionirskoj operaciji izvedenoj u Bristolu, Sheila ponovno uživa u životu. Budući da njen mozak nije reagirao na antidepresive, liječnici su pokušali s DBS-om. Riječ je o dubokoj stimulaciji dva dijela mozga preko elektroda koje se ugrađuju.
Kirurzi su u mozak ugradili tanke žice koje su povezane sa spravom sličnom pacemakeru ispod kože, a koja u redovitim razmacima šalje električne stimulacije.

'Jako smo zahvalni našoj pacijentici i cijeloj obitelji koja je pristala na ovaj proces jer samo oni znaju kako izgleda dugogodišnja borba s depresijom', kazala je dr. Andrea Malizia s bristolskog sveučilišta. Sheila Cook je slobodna od depresije već godinu dana i kako je kazala za Telegraph, nikad nije bila sretnija u životu i po prvi put je doživjela svoju unučad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene