Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Učestalo pisanje SMS poruka ili čest boravak na Facebooku ili drugim društvenim mrežama može prouzročiti ovisnost o pušenju, alkoholu, drogama te depresiju i poremećaj u hranjenju.


Jedna petina ispitanika znanstvene studije, koja je predstavljena na godišnjem sastanku Američke organizacije za javno zdravstvo, pošalje najmanje 120 SMS poruka na dan, a 10% njih provede tri ili više sati na društvenim mrežama.

Vezani članci Uhićen mladić, ilustracija Razbijena skupina trgovaca drogom: Prilikom privođenja jednom muškarcu pozlilo, hitno prebačen u bolnicu - "Pred očima mi se sin gasio!" Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Nakon velike zapljene kokaina u Dubrovniku: ''Zločinačke organizacije traže druge ulazne luke prema tržištu Europe"

Obje aktivnosti obavlja 4% ispitanika. Upravo oni, prema rezultatima studije, češće razmišljaju o samoubojstvu, nisu redoviti u školi, a ako i dolaze na nastavu onda su neaktivni. Isto tako, skloniji su svim porocima, prenosi New York Times. Ispitivanjem je obuhvaćeno 4.000 srednjoškolaca iz 20 škola u američkoj državi Ohio.

>> 10 posto mladih misli da je normalno slati poruke tijekom seksa

>> Štetna aktivnost: Zbog SMS-ova mora na operaciju

Iako znanstvenici ističu kako nije nužno da pisanje SMS poruka i boravak na društvenim mrežama prouzrokuju druge probleme, voditelj istraživanja dr. Scott Frank ističe kako se ove stvari ipak mogu povezati. 'Činjenica je kako određeni postotak mladih ljudi koristi SMS poruke i društvene mreže kako bi se lakše uklopili u društvo. Samim time, oni čine i druge stvari za koje misle da bi im mogle donijeti popularnost. Često su te stvari upravo uživanje u drogama, cigaretama ili alkoholu', istaknuo je Frank.

Istraživanje je pokazalo kako su djevojke, pripadnici manjina i mladi iz kućanstava sa slabijim imovinskim statusom pod većim rizikom. Isto tako, uočeno je kako roditelji u pravilu nemaju nikakvih problema s učestalim korištenjem SMS poruka i boravkom na društvenim mrežama. 'Djeca trebaju biti praćena i kada su na internetu, odnosno služe se mobitelom, a ne samo u 'stvarnom životu'. Želimo upozoriti roditelje kako je potrebno postaviti restriktivnija pravila kada su u pitanju poruke i umrežavanje jer će tako zaštiti djecu', zaključuje dr. Frank.