Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo odlučilo

PET/CT pretraga mora biti barem u jednoj bolnici I. kategorije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvidom u dijagnoze pacijenata kod kojih je provedena dijagnostička pretraga PET/CT od 2007. godine do danas utvrđeno je da kako se u daleko najvećem broju radi o onkološkim pacijentima za koje je ta pretraga i indicirana, priopćilo je danas Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

To je zaključeno na jučerašnjem sastanku Povjerenstva MZSS-a na temelju podataka koje je dostavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Povjerenstvo je zaključilo da će u roku od dva tjedna Hrvatsko onkološko društvo, Hrvatsko društvo za nuklearnu medicinu te Hrvatsko društvo radiologa revidirati dosadašnje smjernice Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu za korištenje PET/CT-a, a te će smjernice dostaviti Ministarstvu zdravstva i HZZO-u.

Pročitajte i ovo Geodetski fakultet Financijski interesi EU Velika akcija policije i europskog tužitelja: Češljaju Geodetski fakultet, objavljeni prvi detalji Madeleine McCann POTRAGA U PORTUGALU Novi trag u slučaju nestanka Madeleine McCann: Pretražit će se brana i jezero



HZZO bi nakon toga trebao implementirati navedene smjernice te plaćati pretrage samo ukoliko su napravljene u skladu sa smjernicama. U protivnom, odobrenje za pretragu treba donijeti posebno povjerenstvo.

>> Milinović: Podnijet ću ostavku ako...

Na temelju revidiranih smjernica procijenit će se približno broj bolesnika, kandidata za PET/CT na godišnjoj razini u Hrvatskoj. Po mišljenju Povjerenstva taj bi se broj mogao uklopiti u 1000 na milijun stanovnika, no smjernice bi trebale biti te koje bi definirale konačno pravo bolesnika na pretragu.

Na sastanku Povjerenstva zaključeno je i da bi najsofisticiranija dijagnostička i druga medicinska oprema morala biti instalirana u bolnice I. kategorije. Na taj će se način osigurati optimalan razvoj akademske, kliničke i znanstvene medicine. Prema tomu, i PET/CT kao pretraga mora biti bar u jednoj od gore navedenih institucija, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene