Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odluka HZZO-a, po kojoj će se i oni koji boluju od lakše izlječivih oblika zarazne bolesti jetra hepatitisa C od početka liječiti pegiliranim interferonom, stupa na snagu objavom u "Narodnim novinama" danas, a najkasnije u ponedjeljak, priopćila je Udruga za prevenciju, pomoć i borbu protiv virusnog hepatitisa "ABC hepatitis".


Pravo na prvo liječenje pegiliranim interferonom do sada su imali samo oboljeli od teže izlječivih genotipova 1 i 4 zaraznog hepatitisa C, a oboljeli od lakše izlječivih genotipova 2 i 3 imali su pravo na liječenje pegiliranim interferonom tek ako ono ne bi uspjelo konvencionalnim interferonom.

Vezani članci Slika nije dostupna Zubari HIV-om ugrozili tisuće Australaca Slika nije dostupna Odlična vijest iz medicine, američki znanstvenici podižu nadu

Promjenom smjernica liječnicima za primjenu toga lijeka povećavaju se izgledi za izlječenje onih koji boluju od hepatitisa C genotipova 2 i 3 te im skraćuje vrijeme liječenja za 24 tjedna, ističe udruga "ABC hepatitis".

U ime svih bolesnika ta udruga pozdravlja odluku HZZO-a koja, kako se ističe, omogućuje svima koji boluju od hepatitisa C jednaka prava na liječenje.

Pegilirani interferon je na Listi posebno skupih lijekova od 5.
veljače, to jest od tada terapiju tim lijekom podmiruje HZZO, a ne bolnice iz svojih proračuna, što omogućuje da više bolnica primjenjuje tu terapiju. 

No ona se odmah davala oboljelima od hepatitisa C genotipova 1 i 4, a sada će ju moći odmah primati svi koji boluju od te zarazne bolesti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju