Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pegilirani interferon i za lakše oblike hepatitisa C

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka HZZO-a, po kojoj će se i oni koji boluju od lakše izlječivih oblika zarazne bolesti jetra hepatitisa C od početka liječiti pegiliranim interferonom, stupa na snagu objavom u "Narodnim novinama" danas, a najkasnije u ponedjeljak, priopćila je Udruga za prevenciju, pomoć i borbu protiv virusnog hepatitisa "ABC hepatitis".

Pravo na prvo liječenje pegiliranim interferonom do sada su imali samo oboljeli od teže izlječivih genotipova 1 i 4 zaraznog hepatitisa C, a oboljeli od lakše izlječivih genotipova 2 i 3 imali su pravo na liječenje pegiliranim interferonom tek ako ono ne bi uspjelo konvencionalnim interferonom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozitivni na česti patogen Otkriven mogući uzrok tajanstvenih slučajeva dječjeg hepatitisa koji su zabrinuli stručnjake: Zaraženo 170 djece u 11 zemalja Dječje igralište oko 170 zabilježenih slučajeva Nepoznata zaraza kod djece zabrinjava europske stručnjake: Čak 10 posto zaraženih treba transplantaciju!

Promjenom smjernica liječnicima za primjenu toga lijeka povećavaju se izgledi za izlječenje onih koji boluju od hepatitisa C genotipova 2 i 3 te im skraćuje vrijeme liječenja za 24 tjedna, ističe udruga "ABC hepatitis".

U ime svih bolesnika ta udruga pozdravlja odluku HZZO-a koja, kako se ističe, omogućuje svima koji boluju od hepatitisa C jednaka prava na liječenje.

Pegilirani interferon je na Listi posebno skupih lijekova od 5.
veljače, to jest od tada terapiju tim lijekom podmiruje HZZO, a ne bolnice iz svojih proračuna, što omogućuje da više bolnica primjenjuje tu terapiju. 

No ona se odmah davala oboljelima od hepatitisa C genotipova 1 i 4, a sada će ju moći odmah primati svi koji boluju od te zarazne bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene