Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon analize DNK iz krvi 17000 ispitanika znanstvenici su otkrili nove genetske varijante povezane s nizom vrlo čestih bolesti.


Identificirane su dosad nepoznate inačice gena čiji nositelji maju povećani rizik za koronarne bolesti srca, hipertenziju, dijabetes tipa 1 i 2, depresiju, reumatoidni artritis te Crohnovu bolest.

Vezani članci Dubrovnik Koliko bi trebao trajati godišnji odmor? ''Ni auto ne može voziti 100.000 kilometara da ne stane jer će zakuhati'' Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Genijalan plan? Ministru Ćoriću sinula ideja kako da napokon sazna koliko je cijepljenih po ministarstvima

Stručnjaci rezultate koje je objavio časopis Nature smatraju otvaranjem novog poglavlja u medicinskoj znanosti.

Po njihovim riječima, u proteklih 12 mjeseci je otkriveno više novih informacija o nizu gena nego u 15 godina prije toga.

Vjeruje se da će ovi rezultati omogućiti razvoj niza novih tretmana i genetskih testova za ranu dijagnozu bolesti.

U studiji je sudjelovalo 50 skupina vodećih znanstvenika koji su se pri skeniranju stotina tisuća DNK markera koristili tzv. genetskim čipovima.

Mnogi od gena koji su identificirani u ovom istraživanju su smješteni u dijelu genoma koji ranije nije bio povezivan s bolestima.

Kao najzanimljiviji dio nalaza znanstvenici su izdvojili dosad nepoznati gen koji je istovremeno povezan s dijabetesom tipa 1 i Crohnovom bolešću.

Istraživači dodaju kako će u budućnosti biti moguće testiranje na kombinacije različitih gena te utvrđivanje rizika obolijevanja od niza bolesti, što će ugroženim osobama omogućiti da pravovremeno naprave promjene u svom životnom stilu.