Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu tvrde kako značajnu ulogu u pretilosti ima kvaliteta crijevne flore koja sudjeluje u probavi hrane i razgradnji biljnih vlakana.


Crijevna flora koju čine na destine tisuća bakterija, virusa i ostalih mikroorganizama, osim što sudjeluju u probavi, značajno doprinosi upijanju kalorija te čak i energetskoj potrošnji, koja igra ključnu ulogu u gubitku tjelesne težine.

Vezani članci Slika nije dostupna Znanstvenici zaključili: Ideja da ljudi mogu biti pretili i zdravi je mit Slika nije dostupna Zabrinjavajući podaci: Hrvatska djeca su viša i deblja nego 20 godina prije

Utjecaj mikroflore u crijevima, u razvoju pretilosti, prvi put je iznio na vidjelo tim stručnjaka sa Sveučilišta u Washingtonu, na čelu s Jeffreyjem Gordonom 2006. godine. Američki znanstvenici su istraživanje proveli na štakorima tako što su grupi nedovoljno uhranjenih životinja transplantirali mikrobe njihovih debelih rođaka.

Efekt je bio očigledan, jer poslije 24 sata crijevna flora štakora s ubrizganim mikroorganizmima je značajno bila promijenjena, a životinje su se uskoro znatno ugojile, na osnovu čega je Gordon zaključio kako crijevne bakterije imaju utjecaj na gomilanje masnoća u živim organizmima.

U najnovijoj studiji iznosi se podatak kako je sustav mikroorganizama u crijevnoj flori pretilih znatno različit od ostalog dela populacije, i da kod njih preovlađuju mikroorganizmi Bakteroidetes dok nedostaju bakterije Firmicutes.

Crijevne bakterije čovjekovog organizma uglavnom pripadaju tim dvjema velikim grupama, prenosi francuski portal Slate.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.