Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati novog istraživanja

Osjećate nemir u nogama? Mogli bi postati impotentni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarci sa simptomom nemirnih nogu prosječno su imali 50 posto više šanse postati impotentni od onih koji ne pate od ovog neugodnog sindroma.

Sindrom nemirnih nogu od kojeg, procijenjuje se pati oko 17 posto muškaraca i 21 posto žena, i nije tako bezazlen kao što su liječnici smatrali. Naime, istraživanje koje su radili stručnjaci sa Harvardskog sveučilišta nadovezalo se na ranije istraživanje znanstvenika koji su otkrili da je impotencija ili erektilna disfunkcija češća među starijim muškarcima sa sindromom nemirnih nogu, jednako kao i u slučaju simptoma poremećaja sna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neobičan tretman VIDEO Golemi tumor na vratu i ramenu liječi viagrom Slika nije dostupna Pronađen nedopušten sastojak Muškarci oprez: Ove su kapsule povučene s tržišta!

U novom istraživanju koje je započelo 2002. godine pratilo se preko 11 tisuća muškaraca koji su na početku studije imali prosječno 64 godine, a nisu patili od impotencije, dijabetesa ili artritisa. Tijekom istraživanja utvrdili su pojavu gotovo dvije tisuće slučajeva impotencije. A muškarci sa simptomom nemirnih nogu prosječno su imali 50 posto više šanse postati impotentni. Muškarci koji su se više od 14 puta mjesečno susreli sa sindromom nemirnih nogu imali su čak 68 posto više šansi boriti se s erektilnom disfunkcijom, otkrila je studija.

Sindrom nemirnih nogu potiče nekontroliranu potrebu micanja noge uz osjećaj žarenja ili peckanja, što može biti jako neugodno kod sjedenja ili ležanja. Kretanjem nogu nastaje kratkotrajno olakšanje. Obično se uzrok nemirnim nogama ne zna, no u nekim slučajevima mogu ga uzrokovati neke bolesti ili stanja poput anemije ili trudnoće, a vrlo često riječ je i o nasljednom faktoru. Kofein, duhan i alkohol simptome dodatno pogoršavaju. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene