Nakon što su 10 godina uspoređivali organski i konvencionalno uzgojene rajčice znanstvenici s University of California su utvrdili da organski uzgojeni plodovi imaju dvostruko višu razinu antioksidanata flavonoida.
Ranija istraživanja su pokazala kako flavonoidi snižavaju krvni tlak te na taj smanjuju izglede za bolesti srca i moždani udar.
Također, flavonoidi su povezivani sa smanjenjem izgleda za razvoj nekih oblika karcinoma i demencije.
Pišući u stručnom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry znanstvenici dobivene rezultate objašnjavaju odsutnošću umjetnih gnojiva i smanjenom razinom dušika u tlu.
Po njihovim riječima, do povišenja razine flavonoida dolazi zbog djelovanja obrambenog mehanizma koji se aktivira u slučaju pomanjkanja hranjivih tvari u tlu.
-
Hrvatska pod meteoalarmom
Zabilježeno više od 107 tisuća munja: Jako nevrijeme protutnjalo Zagrebom, u Slavoniji rušilo stabla, električne stupove...
-
Tužna vijest
Preminuo jedan od najvećih hrvatskih obrtnika, imao je samo 47 godina
-
Strašna tragedija
Djevojčica u blizini svoje kuće stradala pod kotačima kamiona, mještani užasnuti: "Vozač je vikao 'ubit ću se, što sam napravio', a curica je ležala"