Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li svjesni opasnosti?

Oprez, počinje sezona krpelja i zmija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lijepo vrijeme i sunce mnoge su izmamili na šetnju u prirodi. No, ipak treba biti na oprezu jer iz svojih zimskih skrovišta izlaze zmije, a vlažnost zraka pogoduje krpeljima. Stoga u prirodu oprezno. Pogledajte što kažu stručnjaci.

Ljubitelji prirode, oprez! S dolaskom proljeća počela je sezona zmija i krpelja. 'Prvo i osnovno, treba biti adekvatno odjeven i obuven kad se ide u prirodu', ističe Vlasta Skopljak, epidemiologinja. Jer susreti s krpeljima i zmijama mogu vas koštati zdravlja. Ugriz krpelja najčešće izaziva lokalno crvenilo. No stvar može biti i puno gora.

Pročitajte i ovo PR Kaufland donosi Najslađe voće za hladnije dane – kreće sezona mandarina Slika nije dostupna Bolje spriječiti, nego liječiti Ljeto kuca na vrata, a ove savjete NE ŽELITE zanemariti

'Može se razviti jedna bakterijska bolest, borelioza, javlja se crvenilo koje se koncentrično širi od mjesta ugriza, povećana temperatura, mogu se javiti otoci limfnih žlijezda', ističe Skopljak. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj nastanjeni su čak i oni koji mogu izazvati krpeljni meningoencefalitis. Nakon početnih smetnji tipa obične viroze slijede pravi simptomi.

Važno je ne paničariti

'Nakon 10-tak dana se javljaju znaci upale moždanih ovojnica, jaka glavobolja, zakočenost vrata, visoka temperatura', pojašnjava Skopljak. Najveći šok u prirodi ipak izazivaju zmije. Kod nas su najotrovnije poskok i riđovka. U slučaju da ih iznenadimo ili nagazimo reagirat će refleksno, ugrizom. Dok se krpelji najčešće skrivaju u visokoj i nepokošenoj travi, zmije ipak više vole suhozide gdje se satima mogu sunčati.

'Da bi izbjegli taj neugodan susret, dobro je imati sa sobom štap, ne da bi je mlatnuli, nego da bi lupkanjem po tlu skrenuli pozornost na sebe', objašnjava Nediljko Landeka iz ZZJZIŽ-a. Zbog vibracija maknut će se na vrijeme. Ako do ugriza ipak dođe važno je ne paničariti, jer se onda samo povećava krvni tlak i cirkulacija krvi se povećava pa se ubrza kolanje otrova po tijelu.

Važno je, bilo da se radi o zmijama ili krpeljima, što prije doći do prve zdravstvene ustanove. Znaju to mnogi Istrani koji često borave u prirodi. Krpelj će liječnici pravilno odstraniti, a protiv ugriza zmija, spremni su serumi. Ipak, prije odlaska u prirodu dobro se obucite, a na povratku pregledajte tijelo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene