Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ženama koje pribjegavaju oplodnji in vitro prijeti četiri puta veća opasnost da će na svijet donijeti mrtvorođenče nego kad se radi o spontanoj trudnoći ili se pribjegava nekoj drugoj metodi liječenja od neplodnosti, piše u danskom istraživanju.


Autori te studije objavljene u časopisu Europsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju ističe, međutim, da je stvarna opasnost od mrtvorođenčeta slaba kod parova koji su koristili oplodnju in vitro.

Vezani članci Cijepljenje u Danskoj Žena je preminula nakon cijepljenja, oglasila se agencija za lijekove: "Imala je vrlo neobične simptome..." Medicinski pomognuta oplodnja (Foto: Dnevnik,hr) Na račun HZZO-a možete ići na medicinski potpomognutu oplodnju ako nemate više od 42 godine

Ekipa predvođena Kirsten Wisborg sa Sveučililšta Aarhus u Danskoj analizirala je podatke o 20.166 beba rođenih između 1989. i 2006.

Kad je uzela u obzir i druge čimbenike poput majčinih godina ili konzumiranja duhana, alkohola i kave, Kirsten Wisborg je otkrila da je opasnost među ženama koje su koristile oplodnju in vitro ili ubrizgavanje samo jednog spermatozoida u gametu (spolnu stanicu) povećana za četiri puta.

Te su rezultate osporili švedski istraživači koji su kazali kako nisu otkrili povezanost između oplodnje in vitro i rođenja mrtve djece, u drugom istraživanju nad 31.850 beba rođenih u Švedskoj. (Hina)