Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Oplodnja in vitro povezana s mrtvorođenčadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženama koje pribjegavaju oplodnji in vitro prijeti četiri puta veća opasnost da će na svijet donijeti mrtvorođenče nego kad se radi o spontanoj trudnoći ili se pribjegava nekoj drugoj metodi liječenja od neplodnosti, piše u danskom istraživanju.

Autori te studije objavljene u časopisu Europsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju ističe, međutim, da je stvarna opasnost od mrtvorođenčeta slaba kod parova koji su koristili oplodnju in vitro.

Pročitajte i ovo Mette Frederiksen pozvala i druge da to učine Danska premijerka: "Svu artiljeriju koju imamo poslat ćemo Ukrajini" Ilustracija odmah ga prestanite koristiti Može izazvati neplodnost i probleme u trudnoći: S tržišta se povlači ženski miris

Ekipa predvođena Kirsten Wisborg sa Sveučililšta Aarhus u Danskoj analizirala je podatke o 20.166 beba rođenih između 1989. i 2006.

Kad je uzela u obzir i druge čimbenike poput majčinih godina ili konzumiranja duhana, alkohola i kave, Kirsten Wisborg je otkrila da je opasnost među ženama koje su koristile oplodnju in vitro ili ubrizgavanje samo jednog spermatozoida u gametu (spolnu stanicu) povećana za četiri puta.

Te su rezultate osporili švedski istraživači koji su kazali kako nisu otkrili povezanost između oplodnje in vitro i rođenja mrtve djece, u drugom istraživanju nad 31.850 beba rođenih u Švedskoj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene