Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljenčarenje na plaži može biti itekako opasno, a samo trenutak neopreza može vam zagorčati život. U želji za morem i odmorom lako se zaboravlja na sve agresivnije sunce, brojne insekte, a visoke ljetne temperature pogoduju salmoneli i sličnim bakterijama.


Preplanuli ten pod svaku cijenu, bez sumnje je moto mnogih koji se sunčaju. No, izležavanje na plaži baš u vrijeme najveće vrućine i nije najbolja ideja. 

Vezani članci Mokre ljepotice Atmosfera na plažama je uzavrela, a one su glavni faktor Vruće slike Izbacile preplanule pozadine u prvi plan i užarile atmosferu

Tko se već pregrijao na suncu, nikako ne bi smio naglo u more. Razlika u temperaturi tijela i mora prevelika je, pa riskira glavobolju, vrtoglavicu čak i srčani udar. Ni sunčanje u mokrom kupaćem kostimu nije najpametnije. 

'Ne ići u more sat nakon obroka, ne ulaziti naglo u vodu, ne ići vruć već postepeno, ne skočiti naglo', upozorila je dr. Ileana Lučić.

Na visoke temperature nije imuna ni hrana. Salmonela obožava lako kvarljive namirnice kao što su jaja, sladoled, piletina i mliječni proizvodi. 

Raznorazni kukci i slične ljetne napasti bezbrižnim turistima mogu zadati dosta glavobolje.

Uz previše sunca i premalo opreza lako je pokvariti godišnji odmor, koji većina turista nestrpljivo čeka cijelu godinu.