Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Omega-3 masne kiseline, koje se u prirodnom stanju nalaze u nekim ribama i repi, ne donose nikakve prednosti žrtvama infarkta, prema istraživanju.


Rezultati tog kliničkog istraživanja nazvanog Omega, objavljeni su na 58. godišnjoj konferenciji American College of Cardiology koja od subote traje u Orlandu, ne podudaraju se s prethodnim istraživanjima prema kojima ekstrakti omege-3 pridonose pri preživljavanju nakon infarkta. Prethodna istraživanja su vođena kada su raspoloživa liječenja infarkta miokarda bila manje napredna nego danas, upozorili su autori istraživanja.

Vezani članci Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije - 3 Župan Žinić: "Mjere opasnosti od poplave nisu proglašene zbog vodostaja nego zbog stanja nasipa koji su oštećeni" Slika nije dostupna Omega-6 masne kiseline smanjuju rizik od mrene

'Iako se drži da su omega-3 masne kiseline učinkovite u liječenje pacijenata nakon srčanih problema, niti jedan klinički test nije provjerio njihove učinke uz današnje tretmane', objasnio je dr. Jochen Senges, profesor kardiologije na sveučilištu u Heidelbergu i glavni autor knjige.

'Nismo vidjeli nikakve poželjne učinke omega-3 kod pacijenata koji su već pod medicinskim tretmanom kojim je smanjuje opasnost od novih problema sa srcem, što ne ostavlja prostora za dodatno poboljšanje', rekao je kardiolog.

Klinička ispitivanja su vođena nad 3.827 osoba u 104 bolnička centra u Njemačkoj. Pacijenti su podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina je primala pročišćene omega-3 masne kiseline tijekom godine dana, a druga skupina placebo pripravak.

Tijekom godine dana 4,1 posto sudionika istraživanja je preminulo i 3,9 posto je imalo moždani udar koji nije bio fatalan, pa nije primijećena nikakva bitna razlika, rekao je dr Senges. Kardiolog je naglasio da bi bilo netočno reći da su omega-3 neučinkovite jer su ih testirali na pacijentima koji su već liječeni optimalnom terapijom.