Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Okrugli stol o racionalnom korištenju lijekova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liste lijekova i generički lijekovi, problemi s opskrbom ortopedskim i drugim pomagalima, te očekivanja od dopunskog osiguranja neke su od tema o kojima je u utorak bilo riječi na okruglom stolu, kojeg je organizirala Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo grada Zagreba.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi trebalo bi uvažiti nastojanja nevladinih udruga da se na osnovnu listu lijekova uvrste nužni lijekovi koji će omogućiti kvalitetniji život oboljelih, istaknuto je na skupu.

Pročitajte i ovo CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada Ilustracija Pismo liječnicima HALMED poslao važno upozorenje: "Moguć je razvoj neurorazvojnih poremećaja"

Govoreći o racionalnoj farmakoterapiji dr. Danijela Štimac iz Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba upozorila je da je prošlogodišnja izvanbolnička potrošnja lijekova u Zagrebu iznosila 139,5 eura po glavi stanovnika, te da je u tom smislu dostignut europski prosjek.

Analiza izvanbolničke potrošnje u prošloj godini u Zagrebu pokazala je i da su na prvom mjestu po potrošnji lijekovi za kardiovaskularne bolesti, potom probavni i živčani sustav, dok su antibiotici na osmom mjestu.

Osvrćući se na nedavnu akciju zbrinjavanja starih lijekova u Zagrebu, dr. Štimac je ustvrdila kako su 94% prikupljenih lijekova bili lijekovi na recept.

Romana Katalinić iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi istaknula je kako je cijeli paket zdravstvenih zakona izrađen kako bi se pokrenula racionalizacija tamo gdje se može, kako bi što veći broj pacijenata imao što viši stupanj zdravstvene zaštite.

Na skupu je također istaknuto kako lista lijekova "nije zabetonirana" te ju je moguće mijenjati ako za to postoje argumenti.

Također je istaknuto kako bi trebalo osigurati temeljiti nadzor rada svih područnih ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kako bi se Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima jednako primjenjivao u cijeloj Hrvatskoj, obzirom da je bilo puno primjedbi vezanih za netransparentnosti njegove primjene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene