Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako ga liječiti?

Od rotavirusa najčešće oboljeva dojenčad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proljev, povraćanje, povišena temperatura, česta su pojava kod male djece. No što ako traje i traje? Vaš mališan možda ima rota - virus. Evo priče o simptomima, kako se zaštititi i kako ga liječiti.

Najteži oblici proljeva u djece mlađe od dvije godine uzrokovani su rotavirusom. Najčešće obolijeva dojenčad. 'Dijete najprije dobije povišenu tjelesnu temperaturu koja može biti vrlo visoka, nakon toga povrati nekoliko puta i nakon toga se razvije proljev. Sve se događa unutar nekoliko sati. Eventualno može biti i drugačiji slijed događanja', rekao je dr. Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti 'Dr. F. Mihaljević'.

Pročitajte i ovo Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

Zaštita od rotavirusa postoji, a to je cijepljenje. U svijetu su registrirana dva cjepiva različitih proizvođača. Jedno se daje u dvije doze, a drugo u tri. U Hrvatskoj je registrirano ono koje je daje u dvije doze. 'Prva doza treba biti dana čim dijete navrši šest tjedana života, a druga doza se u pravilu daje prije nego navrši šest mjeseci', kaže dr. Tešović.

Cjepivo djeluje najmanje dvije godine što je dovoljno da dijete preživi bez teške rotavirusne infekcije. Teški komplicirani klinički oblici ipak nisu toliko česti. U takvom slučaju liječenje može trajati tjedan dana i više. No, na sreću većina djece zaprimljena su u bolnicu na jednokratnu infuziju. Ostatak liječenja može se provoditi kod kuće.

'Onog časa kad vi možete nadoknađivati izgubljenu tekućinu, a to je ipak najčešća situacija, davanjem tekućine na usta, dakle dijete koje hoće piti, može piti oralnu dehidracijsku tekućinu i kod kuće', rekao je dr. Tešović.

U zaraznu se bolnicu s rotavirusom zaprimi oko dvije tisuće djece na godinu. Postoji nekoliko genotipa virusa i on se može ponovno pojaviti, ali u sve blažem obliku. Može ga dobiti svatko, no tada to nije toliko opasno. Treba voditi računa što unosimo u organizam. I redovito prati ruke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene