Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Od nesteriliziranih igala na godinu umre 1,3 milijuna ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo polovina igala koje se koriste za cijepljenje i u ostale medicinske svrhe, a koristi se u zemljama trećeg svijeta, nije sterilizirana, zbog čega godišnje diljem svijeta, od raznih vrsta zaraza, umre 1,3 milijuna ljudi, izvijestili su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije.

Svake godine u siromašnim zemljama trećeg svijeta, upotrijebi se čak šest milijardi medicinskih igala koje su već bile upotrebljene i prethodno nisu sterilizirane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Pobačaj je likvidacija nerođene djece' Papa optužio bogate zemlje da ucjenjuju siromašne Slika nije dostupna Bush naredio hitno povećanje pomoći u hrani siromašnim zemljama

Riječ je, prema priopćenju WHO-a, o ukupno 40 posto nesteriliziranih igala koje se koriste u zemljama u razvoju, a u nekima je situacija još tragičnija - postotak nesteriliziranih medicinskih igala iznosi čak 70 posto. Posljedica korištenja takvih igala je 5 posto novih slučajeva zaraze HIV-om i dva milijuna novih slučajeva hepatitisa C.

Na žalost, većina spomenutih zemalja ne može si priuštiti nove aparate za steriliziranje niti drugu tehnologiju. U Ženevi su se u utorak na trodnevnoj sjednici okupili stručnjaci čiji je cilj pokušati uvjeriti proizvođače da smanje cijene igala, kako bi ih medicinsko osoblje u zemljama u razvoju moglo bacati nakon jednokratne uporabe.

Znanstvenici će također pokušati posredovati između proizvođača aparata za sterilizaciju i potencijalnih sponzora, kako bi zemlje u razvoju dobile što više tih prijeko potrebnih tehnoloških sredstava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene