Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje u Hrvatskoj

Od limfoma u godini oboli 1500 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu današnjeg Svjetskog dana limfoma Zaklada Ana Rukavina i Hrvatska udruga leukemije i limfoma organizirale su na zagrebačkom Cvjetnom trgu informativni štand s namjerom da javnost upoznaju s tom teškom i ne tako rijetkom bolešću, od koje godišnje u Hrvatskoj oboli oko 1500 osoba.

Limfom je najčešći oblik raka limfnog tkiva, koje ima veliku ulogu u obrani od infekcija, jer je sastavni dio obrambenog sistema organizma. S obzirom da ne postoje programi ranog otkrivanja te bolesti, stručnjaci ističu da je jedini način edukacija i informiranje javnosti o limfomu kao oboljenju o kojem se malo zna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Važno na vrijeme prepoznati simptome

Stoga je veoma važno na vrijeme prepoznati simptome bolesti, među kojima su najčešći bezbolno povećanje limfnog čvora na vratu, pazuhu, preponama ili nekom drugom mjestu. Ostali simptomi su povišena temperatura, noćno znojenje, umor, gubitak težine, svrbež i osip kože. Limfomi se, ovisno o sijelu bolesti dijele na dvije skupine: Hodgkinov limfom i Ne-Hodgkinov limfom.

Ranim postavljanjem dijagnoze i odgovarajućim liječenjem limfom se može uspješno liječiti. U povodu Svjetskog dana limfoma danas će u 18 sati u Kulturnom informativnom centru predavanje o toj bolesti održati neki od najpoznatijih stručnjaka - Igor Aurer iz KBC-a Zagreb te prof. Slobodanka Ostojić iz KB Merkur. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene