Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za 400 tisuća osoba u Hrvatskoj, šećer je neprijatelj broj jedan. 200 tisuća njih ni ne zna da su dijabetičari.


Ususret Svjetskom danu šećerne bolesti, koji se obilježava 14. studenog, građani su se mogli posavjetovati s liječnicima, besplatno izmjeriti tlak i šećer u krvi, te degustirati hranu za dijabetičare.

Vezani članci Slika nije dostupna Nakić: 'Razmišljamo o uvođenju posebnog poreza na slatkiše' Slika nije dostupna Visokoobrazovani muškarci skloniji dijabetesu i srčanim bolestima od žena

Antun s dijabetesom živi već 30 godina. 'Bio je početni šok, ja sam imao 7 godina, taman sam krenuo u školu', rekao je Antun.  Ništa manji šok nije bio za Anicu koja broji 20 godina dijabetičarskog staža. Kula od karata koju je dijabetes srušio, brzo je izgradila. Trebalo je za početak pohvatati pravila prehrane.

Izbjegavati crveno meso i šećer

'Treba se jesti u manjim količinama, više voća i povrća, mesa najmanje, pogotovo crveno meso treba izbjegavati i uglavnom jesti bijelo meso, piletine, puretine', poručila je Anica. I dok piletina i puretina prolaze, šećer je prvi neprijatelj dijabetičarima. Ne nužno i čokolada.

Ako konzumirate previše crne, bijele, puretine, piletine, i niste dijabetičar, pravac liječniku. Glad je jedan od znakova šećerne bolesti. 'Ako jako žedniš, ako si jako gladan, ako se znojiš, ako imaš povremeno osjećaj slabosti, uz znojenje, malaksalost, trnce u rukama i nogama, uvijek treba pomisliti na šećernu bolest', opisala je znakove dijabetesa primarius dr.med Ana Švast Singer.

Zbog kontrole koju dijabetičari imaju nad bolešću, liječnici ponavljaju kako su sami sebi najbolji doktori, dok oni uskaču kad zatreba. 400 tisuća osoba u Hrvatskoj, 24 sata na dan živi s dijabetesom. Kontrolom šećera, mjerenjem tlaka, pravilnom prehranom, tjelovježbom, pojava komplikacija smanjuje se za 45, a smrtnost teških bolesnika  za 40 posto.