Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Davanje antibiotika djeci mlađoj od šest mjeseci moglo bi kod njih kasnije uzrokovati prekomjernu težinu, rezultati su provedene studije o debljini djece.


'Obično smatramo da je temelj pretilosti nezdrava prehrana i pomanjkanje fizičke aktivnosti. Ali, sve više studija pokazuje da je uzrok pretilosti mnogo kompliciraniji', rekao je koautor Leonardo Transande sa sveučilišta New York.

Vezani članci Ilustracija Brojke su neumoljive: I dalje pada broj učenika, a u ponavljanju razreda prednjače – dječaci Zdrav životni stil Dovoljno je 30 dana kako bi se metabolizam sagorijevanja kalorija poboljšao i obnovio

Mikrobi u našim crijevima mogli bi igrati kritičnu ulogu u načinu na koji naša tijela apsorbiraju kalorije. Izlaganje antibioticima, posebno u ranoj fazi života, moglo bi ubiti zdrave bakterije koje utječu na to kako apsorbiramo nutrijente, i održavaju nas vitkima, stoji u studiji objavljenoj u Međunarodnom žurnalu za pretilost (International Journal of Obesity).

>> Dojenje štiti djecu od pretilosti

Studija napominje da je sve veći broj istraživanja koji upozoravaju na potencijalne prijetnje antibiotika posebno kod djece. Preliminarne studije povezale su promjene u trilijunima mikrobskih stanica u našim tijelima sa pretilošću, upalnim bolestima crijeva, astmom i drugim stanjima. Međutim, dokaz za direktnim uzrokom još nije pronađen.

Ovo je bila prva studija koja je analizirala odnos između korištenja antibiotika i tjelesne mase, počevši od dojenačke dobi. Istraživači su procijenili korištenje antibiotika kod 11.532 djece rođene u Britaniji 1991. i 1992 godine. Otkrili su da su djeca koja su bila tretirana antibioticima u prvih pet mjeseci svog života, težila više od prosjeka nego djeca koja nisu primala antibiotike.

Razlika je bila mala kod djece u dobi od 10 do 12 mjeseci, ali sa 38 mjeseci djeca koja su bila izložena antibioticima imala su 22 posto veću vjerojatnost da budu pretila. Djeca koja su primila antibiotike u dobi od šest do 14 mjeseci, pak nisu imali značajno veću vjerojatnost da će biti pretila.

Iako su djeca izložena antibioticima u dobi od 15 do 23 mjeseca, imala malo veći indeks tjelesne težine do sedme godine, nije postojala značajna mogućnost da će u kasnijoj dobi postati pretili. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.