Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samo u SAD-u svake godine ima nekoliko miliona slučajeva trovanja hranom, a inovacija sa sveučilišta South Carolina mogla bi smanjiti taj broj.


Inovacija o kojoj je riječ može u samo nekoliko minuta detektirati prisutnost patogenih bakterija u hrani. 

Vezani članci Hrana, ilustracija Hrvati godišnje bace nevjerojatne količine hrane, iz udruga apeliraju: "Pratite oznake i i donirajte viškove" Slika nije dostupna Opasnost vreba iz hladnjaka: Kako ljeti izbjeći pokvarenu hranu

Uređaj radi tako što otkriva kemijske spojeve koje proizvode bakterije nakon što se jedan kraj uređaja gurne u hranu.

Trenutno se radi na poboljšavanju točnosti i brzine samog uređaja. No iako sva istraživanja nisu još do kraja dovršena znanstvenici navode kako bi se spomenuti detektor mogao naći na policama supermarketa za dvije do tri godine.

Znanstvenici smatraju kako bi uređaj mogao promijeniti način razmišljanja ljudi o zdravoj hrani što bi moglo imati veliki javnozdravstveni utjecaj.

Trenutno se nastoji poboljšati brzina, osjetljivost i specifičnost testa, ali nište ne može zamijeniti važnost optimalnog čuvanja, pranja i kuhanja živežnih namirnica.