Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi lijek za prestanak pušenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je krajem prošle godine registriran lijek CHAMPIX, prvi ne-nikotinski lijek razvijen za pomoć kod prestanka pušenja, koji je dosad u svijetu koristilo više od pet milijuna ljudi, a od siječnja je dostupan i u hrvatskim ljekarnama, izvijestila je farmaceutska kompanija Pfizer.

CHAMPIX ili generičkim imenom vareniklin ujedno je prvi novi lijek za prestanak pušenja u zadnjih deset godina koji se izdaje na liječnički recept.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opskrba nije ugrožena S tržišta se povlači serija lijekova: HALMED objavio zašto Ilustracija Odluka HZZO-a Odlične vijesti za sve šećeraše: Nakon inicijative udruge, ukinuta doplata za važan lijek

Proizvođač očekuje da će lijek biti od velike pomoći i hrvatskim pušačima, pogotovo nakon najave skore zabrane pušenja u javnim prostorima.

Kako nije riječ o nikotinskoj zamjenskoj terapiji, uzimanjem lijeka se u organizam ne unosi ni najmanja količina nikotina, a umanjuje želju za pušenjem i apstinencijske simptome te osjećaj ugode koji se povezuje s pušenjem.

Studije su pokazale da je nakon 12 tjedana terapije vjerojatnost prestanka pušenja bila četiri puta veća kod pušača koji su primjenjivali vareniklin u odnosu na pušače koji su dobivali placebo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene