Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi jednostavni test za otkrivanje virusa HPV

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi jednostavni test za otkrivanje papilomavirusa, koji izaziva rak grlića maternice, pokazao se uspješnim kod 90 posto ispitanih žena u pokrajini Shanxi, na istoku Kine, prema članku objavljenom u ponedjeljak u specijaliziranom medicinskom časopisu "The Lancet oncology".

Test "careHPV" može otkriti 14 različitih tipova papilomavirusa u samo dva i pol sata. Test se može koristiti u ruralnim područjima, za njegovo korištenje potrebno je osnovno medicinsko znanje, a nije potrebna čak ni tekuća voda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Panika među roditeljima Hrvatska koristi isto cjepivo protiv HPV-a kao i Britanija Slika nije dostupna Oralni seks može uzrokovati rak grla

Ispitivanja su provedena nad 2.388 žena u dobi od 30 do 54 godine.

Rak grlića maternice drugi je najčešći rak kod žena, a sva godine se otkrije 500.000 novih slučajeva. Godišnje u svijetu od raka grlića maternice umire 300.000 žena, od čega 85 posto u zemljama u razvoju.

Sofisticirani testovi koji se koriste u razvijenim zemljama i u posebno specijaliziranim laboratorijima, prekomplicirani su za korištenje u udaljenim područjima zemalja u razvoju.

Cijepivo protiv HPV-a korisno je u načelo jedino kada se žena cijepi prije prvog spolnog odnosa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene