Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obične kokice već su proglašene odličnom dijetnom hranom zbog malo kalorija, a novo otkriće iznenadilo je mnoge.


Grupa znanstvenika tvrdi da su po razini antioksidansa kokice zdravije od voća i povrća. Pune su antioksidanta, poznatih kao polifenol, piše Daily Mail. Oni smanjuju učinak starenja na mozak, odnosno pomažu u borbi s molekulama koje oštećuju stanice.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkriveno zašto reklame prije filma u kinu nemaju učinka Slika nije dostupna U osnovne škole dolaze zdravi jelovnici!

Otkriveno je da kokice imaju visoku razinu koncentriranih antioksidanta jer su sastavljeni od samo četiri posto vode dok su mnogo razrijeđeniji u voću i povrću s obzirom na to da su te namirnice sastavljene od 90 posto tekućine.

>> Kokice najzdravije grickalice

Jedna porcija kokica, prema procjenama znanstvenika, ima 300 miligrama antioksidanta, gotovo dvostruko više od jednake porcije voća. Osim toga u kokicama se nalazi i visoka razina vlakna. Znanstvenici sa Sveučilišta Scranton u Pennsylvaniji objavili su svoje spoznaje na sastanku American Chemical Society u San Diegu.

'Kokice zaslužuju više poštovanja. One su nutritivno zlato', rekao je sudionik u istraživanju Joe Vinson. Međutim, to nije hrana na kojoj bi trebalo temeljiti dnevni obrok budući da ne sadrži vitamine i nutrijente koje možemo pronaći u voću i povrću.

'Jedna porcija kokica 'pokrit' će više od 70 posto potrebnog dnevnog unosa žitarica. Prosječna osoba ispuni potreban preporučeni unos svega 50 posto, a kokice im mogu pomoći da nadoknade taj nedostatak', rekao je Vinson. Tajna kalorija kod kokica krije se u pripremi. 'Kokice pečene u mikrovalnoj pećnici imaju dvostruko više kalorija od onih koje se peku na štednjaku', zaključuje Vinson.