Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Neispavanost vodi moždanom i srčanom udaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neispavane osobe koje noću spavaju premalo i nekvalitetno, izložene su potencijalnom riziku od fatalnog srčanog udara za više od dva puta od ostalih, zaključili su britanski znanstvenici nakon opsežnog istraživanja.

Iako su precizni razlozi za to još nejasni, znanstvenici vjeruju da je nedostatak kvalitetnog sna povezan s povećanim krvnim pritiskom, koji, otprije je poznato, dovodi do povećanog rizika od srčanog ili moždanog udara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smanjenje pušenja ne smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara Slika nije dostupna Ultrazvuk može otkriti začepljene vratne arterije i spriječiti srčane i moždane udare

Nakon 17 godina istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 10.000 vladinih dužnosnika, britanski su znanstvenici sve one kojima je noćni odmor bio skraćen sa sedam na pet sati svrstali u skupinu kod koje je postojala dvostruko veća vjerojatnost za opasnost od fatalnog ishoda od srčanog ili moždanog udara.

"Trećina stanovnika Velike Britanije i 40 posto Amerikanaca redovito noću spava manje od pet sati, pa ne možemo govoriti o minornom i bezazlenom problemu", upozorio je internist-kardiolog s londonskog Sveučilišta Warwick, Francesco Cappucio na godišnjoj konferenciji Britanske udruge za praćenje poremećaja sna, održanoj nedavno u Cambridgeu.

"Da bi se ovakvi rezultati spriječili, smatramo da bi pojedinac
redovito noću trebao kvalitetno odspavati oko sedam sati što bi bilo optimalno za njegovo zdravstveno stanje", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene