Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazalo istraživanje

Nakon HPV cijepljenja djevojke se ne ponašaju rizičnije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko istraživanje pokazalo je da djevojke koje su cijepljene protiv HPV-a nemaju veće izglede dobiti druge spolno prenosive bolesti ili ostati trudne.

Djevojke koje su cijepljene protiv ljudskog papiloma virusa (HPV) nemaju veće izglede dobiti druge spolno prenosive bolesti ili ostati trudne, pokazalo je američko istraživanje koje odgovara na zabrinutost roditelja da će cijepljenje protiv virusa koji izaziva rak grlića maternice otvoriti vrata rizičnijem seksualnom ponašanju tinejdžera.

"Neki su roditelji u tom smislu izrazili zabrinutost", kaže infektolog Saad Omer sa sveučilišta Emory u Atlanti koji je radio na istraživanju objavljenom u časopisu Pediatrics. "Na temelju ovoga istraživanja roditelji mogu biti sigurni da mlade djevojke koje se cijepe protiv HPV-a ne pokazuju znakove pojačane seksualne aktivnosti", kaže Omer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Cijepljenje u Hrvatskoj - 1 Uzima maha Liječnici upozoravaju na zabrinjavajući trend u svijetu, koji bi mogao vratiti neke zarazne bolesti. Kakva je situacija u Hrvatskoj?

>> Nastavak edukacije i cijepljenja protiv HPV-a

Cjepivo koje se preporučuje djevojkama u dobi od 11 i 12 godina u SAD-u je u primjeni od 2006. i još je uvijek kontroverzno. Svega polovina djevojaka obuhvaćena je programima cijepljenja. Jedan od argumenata protiv cijepljenja bio je da će stvoriti lažno samopouzdanje koje će dovesti do pojačane seksualne aktivnosti tinejdžera.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 1400 djevojaka koje su imale 11 ili 12 godina 2006. odnosno 2007. godine i oko trećine je cijepljeno protiv HPV-a barem jednom dozom cjepiva. Istraživanje je pokazalo da je test trudnoće proveden kod 107 djevojaka, a test na klamidiju kod 55 i u obje skupine testiranja podjednako su bile zastupljene djevojke koje su cijepljene protiv HPV-a kao i one koje nisu cijepljene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene