Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Količina polifenola u mutnom jabučnom soku je 4 puta veća od one u bistrom (250 naspram 1044 mg/L).


Hoće li će ova informacija promijeniti vaš odabir? 

Vezani članci Helena Glibotić Kresina - 2 U jednom dijelu zemlje za nedjelju je upaljen crveni meteoalarm: Liječnica savjetuje kako preživjeti putovanje po nesnosnim vrućinama Mršavljenje - 6 Promijenili život do temelja i dokazali da se sve može postići uz dovoljno truda

Npr. Britanci piju sve veće količine soka od jabuke i u posljednje 3 godine su povećali potrošnju s 95 na 136 milijuna litara, ali još uvijek preferiraju bistri sok.

Po čemu se bistri i mutni sok od jabuke razlikuju? Bistrina se postiže dodavanjem enzima koji uklanjaju pektin (vrsta prehrambenog vlakna) i škrob, a u tom procesu se smanjuje i količina polifenola. 

Polifenolima se pripisuju zasluge u prevenciji karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i Alzheimerove bolesti.