Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američka studija otkriva

Muškarci koji hrču žive kraće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarci koji glasnu hrču u snu, kažu znanstvenici, imaju kraći životni vijek od onih koji mirno spavaju.

Štoviše, znanstvenici sa sveučilišta John Hopkins u Baltimoreu tvrde da muškarci u srednjoj dobi koji hrču u snu imaju dvostruko veću šansu umrijeti u bilo kojem trenutku. Međutim, nisu utvrdili je li hrkanje u snu uzrokovano zbog lošeg zdravstvenog stanja ili nekog drugog problema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Antidepresiv povezan s duljinom životnog vijeka? Slika nije dostupna Pronađena najstarija živuća životinja na svijetu

Istraživači iz Baltimorea pratili su zdravlje 6.000 muškaraca i žena u dobi iznad 40 godina života i pratili njihovo stanje punih osam godina. Prije početka studije nad svim je sudionicima napravljen liječnički pregled te je zabilježeno njihovo tadašnje zdravstveno stanje te podatak jesu li hrkali ili ne. Tijekom studije otkriveno je kako pretjerano opuštanje mišića u grlu, može zaustaviti disanje i do nekoliko puta tijekom noći, dok osobe spavaju. Ponovno udisanje nakon tog prekida duboki san te se osoba budi uz trzanje. Takve osobe obično glasno hrču i umorne su tijekom dana.

Isti problem moguć i kod žena?

Studija je pokazala kako je osam posto muškaraca ispitanika i tri posto žena ispitanika patilo od teškog poremećaja hrkanja u snu i kako im je disanje u snu znalo stati i više od 30 puta u jednom satu. Tijekom osam godina istraživanja 1,047 sudionika studije je umrlo, s time da su analize pokazale kako su osobe s teškim poremećajem hrkanja i dvostruko više puta umirale od onih koji su u snu mirno spavali, čak kad se u obzir uzmu i druge štetne navike, poput pušenja ili prekomjerne tjelesne težine. Ono što je zanimljivo jest da je veza između hrkanja postala očita više kod muškaraca u srednjoj životnoj dobi, no znanstvenici ne isključuju mogućnost da se ista veza može pronaći i kod žena i starijih muškaraca.

'Ovo istraživanje i njegovi rezultati sugeriraju kako bi trebalo započeti s liječenjem tog poremećaja, kako bi se utvrdilo može li se time smanjiti povećan rizik od smrti kod osoba koje pate od njega', stoji u zaključku studije koju je objavio medicinski časopis PLoS.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene