Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Anoreksija sve više uzima maha i među muškarcima. Manoreksija ili muška anoreksija prisutna je kod 20 000 Britanaca, a najnovija istraživanja pokazuju kako je 25 posto osoba s poremećajem u prehrani jačeg spola. Iako su rijetki, manoreksičari postoje i u Hrvatskoj.


Jači spol je postao meta opake manoreksije. U Velikoj je Britaniji u posljednjih 5 godina broj manoreksičara porastao za nevjerojatnih 67%. Iako u malom broju, stručnjaci tvrde, ima ih i u Hrvatskoj. Uzroci su i kod muškaraca i kod žena isti.

Vezani članci Provjereno: Muški krug - 4 Ovi muškarci sastaju se svaki tjedan - kako bi pričali o osjećajima: "Vidio sam toliko prihvaćanja u njihovim očima. Bilo je wow" Slika nije dostupna Najpoznatiji zagrebački Don Quijote za svoju će kćer učiniti baš sve

'Bez sumnje je problem u samopouzdanju i samopoštovanju i u nastojanju da se zadobije divljenje drugih zbog vitke linije, ali je bitna stvar da se uspostavi kontrola nad situacijom i kontrola nad tijelom', objašnjava psihijatrica Vesna Vidović.

Izgladnjivanje i doživljaj sebe kao debelog, depresija, nedostatak seksualne želje i izolacija od društva samo su neki od simptoma manoreksije. Dečki često, zbog okoline, nisu skloni priznati problem pa kad se liječniku i jave, obično su to već teški slučajevi. Svako liječenje manoreksičari doživljavaju kao debljanje i taloženje sala.

Sklonost manoreksiji imaju i dječaci koji su u školskoj dobi bili bucmasti pa ih upravo želja da zadrže vitku liniju često gurne i preko ruba ponora. Problem je, baš kao i kod anoreksije najprije uočen u modnoj industriji, a u vrijeme kad se ljepota štuje iznad svega i samo je važno biti vitak i lijep, manoreksija je bila pitanje vremena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju