Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je manoreksija

Muška anoreksija sve je češća pojava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anoreksija sve više uzima maha i među muškarcima. Manoreksija ili muška anoreksija prisutna je kod 20 000 Britanaca, a najnovija istraživanja pokazuju kako je 25 posto osoba s poremećajem u prehrani jačeg spola. Iako su rijetki, manoreksičari postoje i u Hrvatskoj.

Jači spol je postao meta opake manoreksije. U Velikoj je Britaniji u posljednjih 5 godina broj manoreksičara porastao za nevjerojatnih 67%. Iako u malom broju, stručnjaci tvrde, ima ih i u Hrvatskoj. Uzroci su i kod muškaraca i kod žena isti.

Pročitajte i ovo Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

'Bez sumnje je problem u samopouzdanju i samopoštovanju i u nastojanju da se zadobije divljenje drugih zbog vitke linije, ali je bitna stvar da se uspostavi kontrola nad situacijom i kontrola nad tijelom', objašnjava psihijatrica Vesna Vidović.

Izgladnjivanje i doživljaj sebe kao debelog, depresija, nedostatak seksualne želje i izolacija od društva samo su neki od simptoma manoreksije. Dečki često, zbog okoline, nisu skloni priznati problem pa kad se liječniku i jave, obično su to već teški slučajevi. Svako liječenje manoreksičari doživljavaju kao debljanje i taloženje sala.

Sklonost manoreksiji imaju i dječaci koji su u školskoj dobi bili bucmasti pa ih upravo želja da zadrže vitku liniju često gurne i preko ruba ponora. Problem je, baš kao i kod anoreksije najprije uočen u modnoj industriji, a u vrijeme kad se ljepota štuje iznad svega i samo je važno biti vitak i lijep, manoreksija je bila pitanje vremena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene